Resimde görülen yerde yatış pozisyonuna ilişkin daha önce yazmıştım. Burada, Alexander Tekniği'ndeki uygulanışından biraz farklı olarak bacaklar sandalye üzerine konarak yatılıyor. Bu şekilde bacakların da dahil olduğu tam bir bırakış söz konusu olabiliyor. Sırt ve bel ağrıları ve günlük yaşama temposu içinde yorulan sırtı dinlendirmek için çok etkili bir pozisyon. Bu şekilde yatmak, dik durdukça yerçekiminin etkisiyle birbiri üzerine binmeye meyleden omurların arasının açılmasını, aralarındaki disklerin rahatlamasını ve omurlar arası sıvıyla dolmasını sağlıyor. Uygulanış biçimini; sayfanın sonunda, "İhtiyacın Belki Bir Hareket" başlığı altında bulabilirsiniz.
* * *
Bu konuya tekrar değinmemin sebebi ise, pozisyonla ilgili yeni bir şey farketmiş olmam. Bugüne kadar genelde akşam ya da ağrının olduğu herhangi bir zamanda yapılmasını öneriyordum. Bu yine geçerli ancak sabah bu şekilde yattığımda farkettiğim bir şey oldu. Akşam yapıldığında çok dinlendirici fakat gün boyu oturan, yürüyen, oradan oraya koşup yetişmeye çalışan, heyecanlanan, üzülen, sevinen bedenimizi en derindeki kaslarına kadar serbest bırakabilmek her zaman mümkün olmuyor, belki saatler boyunca yatar ve konsantrasyonumuzu nefesimiz ve bedenimizde tutabilirsek olur ama o da hayli zaman istiyor.
* *
Bununla birlikte, sabah uykudan uyandıktan sonra, eğer yapıyorsanız spor ya da yoga çalışmasının ardından bu şekilde 20 dakika yatmak ve yine doğal ama sakin nefesler alıp vererek, farkındalığımızı bedenimizde gezdirerek, özellikle dikkatimizi; sırt yere indikçe kasılan bacaklarımıza tekrar tekrar döndürüp onları da serbest bırakarak bu şekilde hareketsiz kalmak, derindeki kaslara kadar gevşemeyi sağlıyor. Nefes verme ile bir sonraki nefes alış arasındaki süreyi uzattıkça bu bırakma, esneme daha da derinleşiyor.
Omurga kendini yere bıraktıkça yüzeye daha yakın olan spinal kasların altında bulunan derin spinal kasların da esnediğini farkettim. Bu kaslarda oluşan tetik nokta dediğimiz kas düğümleri; sırtın tahta gibi sert hissedilmesine, omurganın kendisinde, belde ve karnın içinde ağrılar oluşmasına, bedeni sağa sola çevirirken zorlanmaya neden olabiliyor. Bu yoğunlukta kasılmış olan derin spinal kasların esnemesi sırasında, sırtınızın gerginliğine bağlı olarak bazı bölgelerde yanıcı bir acı duyulabiliyor. Bu bir problemin habercisi değil, doğal bir acı. Bu noktada dayanılabildiği yere kadar esnemenin devam etmesine izin verilip, dayanılamadığı yerde burundan bir kaç sık nefes alıp vermeyle acı hafifletilip yeniden normal nefese dönülebilir.
* *

Eğer düzenli esnetici egzersiz ya da yoga yapan biri değilseniz veya zorlayıcı egzersizler yapıyorsanız, bütün gün oturarak veya ağır şeyler taşıyarak çalışıyorsanız, yatağınız rahat değilse ve dinlenerek uyanmıyorsanız, 20 dakika sonunda bu pozisyondan çıkmak da o kadar kolay olmayabilir. Bedeni hareketsizlikten tekrar aktif hale sağlıklı bir şekilde geçirmek ve bunu mümkün olduğu kadar ağrısız yapabilmek için; önce ayaklarınızı bileklerden yavaşça ileri geri, sağa sola oynatmaya başlayın. Daha sonra dizlerinizi sırayla göğsünüze doğru çekin ve kollarınızı da gövdenize yaklaştırarak bacaklarınızı dizlerin altından, çekmeden, gevşekçe tutun. Sanki rüzgarda salınır gibi - bebeklerin yerde yatıp sallandığı gibi de diyebiliriz - sağa sola ufak hareketlerle sallanmaya başlayın. Rahatladığınızı hissettiğinizde bacakları ve kolları serbest bırakarak sağ ya da sol yanınıza yavaşça düşün ve ellerinizden destek alarak kalkın. Yürümeye başlayıp da kasların ısınmasına kadar geçen bir iki dakikalık sürede de hafif ağrı ve tutulmuş hal devam edebilir, endişelenmeyin, ısındıkça açılacaksınız ancak bu aynı zamanda yogaya veya yüzme, pilates, bisiklet sürme gibi bir spora başlamanızın zamanı gelmiş işareti de sayılabilir.
* *
Yerden kalkış boyunca her şey çok yavaş, farkında olarak ve düzenli nefes alıp vermeyi sürdürerek olmalı. Özellikle dikkatimizi bir şeye yoğunlaştırdığımızda nefes alıp vermeyi unutabiliyoruz. Zihni 20 dakika boyunca bedende tutmak, nefes alıp vererek bütün bedeni oksijenle beslemek bir tür meditasyon işlevi de görüyor. Artık gününüze yumuşamış, rahatlamış bir sırt ve açık bir zihinle devam edebilirsiniz.